Így csináld!, Inspirációk

Konyhakredenc átalakítása

A következőkben részletes leírást olvashattok arról, miként vált egy régi, ütött-kopott, de szerkezetileg stabil konyhakredenc viszonteladói üzletünk díszévé. A konyhaszekrény átalakításakor Viki szándékosan több bútorfestési technikát alkalmazott, ezáltal is bemutatva, a bútorfestésben rejlő lehetőségeket. Feladat volt még, hogy vintage stílusban és lehetőleg minél több HH pasztell színt használva fesse át a bútort, ugyanakkor a jó ízlés határain belül maradva.

Ezek a képek az átfestés előtti állapotot tükrözik… Úgy gondolom, innen szép nyerni! 😉

„Elsőként alaposan kitakarítottam és fertőtlenítettem az új szekrényt. Itt nem segít a citrom, az ecet és a szódabikarbóna! Súrolószer, sanytol! Ne tudjátok meg, milyen koszos volt, majd másfél órát suvickoltam, mire tiszta lett.
Leszereltem az ajtókat és első körben festéklemaró zselével leszedtem a 60 éves zománcfestéket, amely tisztaságért kiáltva nagyon könnyen ledobta magát.”

 

„A hétvégén a festéklemaró zselé mámorító gőzében folytattam a nem túl izgalmas, bár annál maszatosabb munkát, de jelentem, az egész szekrényváz, a két fiók és az ajtók is készen állnak a szútalanításra.
Egy asztalosmestertől tanultam, úgy lehet megtudni, van-e benne szú, hogy meghallgatjuk. Elég hülyén éreztem magam, miközben fülemet rásimítva a szekrény különböző helyeire, a bogarak sercegő hangját kerestem, de szerencsére semmit nem hallottam. Biztos ami biztos, szinte az egész szekrényt átkentem Xylamon szú-ölőszerrel.
Most legalább 2 napot hagyom tikkadni.”

„Végre befejeztem a piszkos munkát, most jön a java! Annyit árulok most el, hogy a szekrényt vintage stílusban kell lefestenem, természetesen pasztell színeket használva és minél több színt bemutatva.
A képeken is látható, hogy felül a hátlap világos zománcfestékkel van lefestve, ezért nem fog átvérezni. Így rögtön nekikezdtem a festésnek. A belső két oldalára HH Vintage Krétafesték Fáradt zöldet, a hátlapjára sávonként a Mentát, Zöldalmát, Párizs szürkét, Jég kéket, Púdert, Bodza fehéret és Öreg vásznat használtam.
Az alját és a polcot pedig szürke-fehér pöttyös karton anyaggal vontam be, hogy finomítsam valamivel ezt a sokszínűséget. A HH Bútorlakkal lealapoztam, majd a pontosan előre lemért anyagot rásimítottam, majd ezt is jól átkentem lakkal, úgy, mint a dekupázs technikánál. Szuperül működik, szinte keményre rászárad.”

 

„Jól haladok a munkával, a felső rész teljesen kész. Pöttyös ruhácskát kapott a kis ajtós belseje is. Rátranszferáltam a logonkat a Mentával lekent ajtóra, majd a sötét és világos waxxal zárva, Párizs szürke színű sarokstencillel díszítve fejeztem be.
Az átvérzés elkerülésének érdekében zománcfestékkel alapoztam le a belsejét is és az ajtót is, kívül-belül, amely 24 óra száradás után máris festhető lett.”


„Lefestettem az alsó részt is, melynek az alját szintén pöttyös karton anyaggal vontam be a HH bútorlakk segítségével. Az alsó ajtókra fa díszlécet ragasztottam, melyet vágás után HH Fehér színre festettem. Az egyik ajtó HH Öreg vászon alapot, a másik HH Fáradt zöldet kapott. Az egyiket 3D stencilmintával díszítettem, a másikat ombre technikával festettem meg, ezt követően stencileztem mindkettőt. Sötét és világos HH waxxal zártam a felületet. A kulcslyuk és a kulcs új szerzemény, úgy, mint a bútorgombok. Nem lehet a kulccsal bezárni, díszként van benne. Azért, hogy ne nyíljon ki az ajtó, kis mágnest szereltem be.”

 

„Elkészültem a fiókok festésével. Az egyiket HH Bodza fehérrel, a másikat Púder színnel festettem. A foltosodás elkerülésének érdekében előtte fehér zománcfestékkel alapoztam a fiókok belsejét. Mániám a szimmetria, de mivel a feladat az volt, hogy minden ajtó és fiók más legyen, törtem a fejem, hogy miként tudnék mégis valami kis szimmetriát belecsempészni a dologba, ezért azt találtam ki, hogy a lenti ajtók színével átlósan megegyező színnel fogom a fiókokra a stencil mintát felvinni. A fiókokat ezen kívül transfer és dekupázs technikával dobtam fel. A kredenc váza pedig Párizs szürke színt kapott, oldalain Bodza fehér stencil mintával. A váz és a fiókok felületét HH Bútorlakkal zártam.”

„Szeretném megmutatni Nektek egyben a minél több pasztell színt és technikát bemutató, viszonteladó partnerünk festékboltjába szánt kredencet. Öt héten át, kb.60 órát töltöttem azzal, hogy ilyen legyen, de megérte. Egy hét múlva kerül végleges helyére, melyről még felteszek egy képet. Fogadjátok szeretettel!”

 

 

 

 

…és immáron a helyére került, a budai üzletünkben személyesen is megtekinthető: Katka Háztartási Bolt
1117 Budapest XI. Bercsényi utca 20.

Vélemény, hozzászólás?