… AVAGY, HOGYAN HASZNÁLD A HH KRÉTAFESTÉKET?

A festés megkezdése előtt a lefestendő bútort alaposan portalanítsd és zsírtalanítsd!

Igazából nem kell túlbonyolítani a kérdést. A lényeg, hogy por- és zsírmentes felületet kapj végeredményül. Mi általában egyszerű, vízbázisú, konyhai mosogatószert szoktunk használni erre a célra. Viszont a makacsabb, zsíros vagy olajos szennyeződéseknél előfordul, hogy akár hideg zsíroldószert alkalmazunk.

Azért is fontos a felület teljes zsírtalanítása, mert az összes HH festék vizes bázisú anyag, és a vizes bázisú anyagok „nem kedvelik” a zsíros felületeket.

Ha kérdésed van a tisztítással kapcsolatban, nézd meg ezt a videót:

Vizsgáljuk meg a lefestendő bútor felületét, anyagát!

A lyukak illetve a hibák, felületi sérülések javítása

  • HH 3D Pasztával: A HH 3D Paszta egy fehér anyag és ezt spakli vagy festőkés segítségével bele kell tömni a felületi sérülésekbe, majd elsimítani, utána megvárni amíg megszárad és a felülettel egy szintre csiszolni. Mivel a HH Krétafesték egy jól fedő festék ezért nem számít, hogy fehér a színe, mert úgy is el fogja fedni.

Az esetek nagy részében a HH Krétafesték mindenféle alapozás nélkül, csupán alapos zsírtalanítás és portalanítás után felvihető a felületre, de vannak speciális esetek, felületek is:

  • pl. fényes, teljesen homogén felületű bútorok ill. bizonyos laminált, fóliázott felületek.

A laminált bútorokat azért találták ki, hogy könnyen tisztíthatóak legyenek, éppen ezért semmi se maradjon meg rajtuk. Jóllehet, fel tudjuk vinni a krétafestéket ezekre a felületekre is, és éppenséggel meg is maradnak azon, de a végeredmény nem lesz strapabíró.

Az ilyen felületeken festéskor csúszik az ecset, nem terül rá szépen a festék, ezért, ha ilyen felületű bútort szeretnénk átfesteni, és az átalakítás után napi szinten használni is, akkor mindenképpen a festés megkezdése előtt használjunk hídképző alapozót, vagyis a HH Tapadó-alapozót!

A HH Tapadó-alapozó egy fehér színű, vízbázisú anyag, amelyet ugyan úgy, mint a HH Krétafestéket, ecsettel, vagy hengerrel vihetünk fel a felületre. (Jelen esetben is nagyon fontos a felület zsírtalanítása, hiszen vizes bázisú anyaggal dolgozunk.) A hídképző alapozó akár több rétegben is alkalmazható, természetesen mindig meg kell várni a teljes száradást a rétegek felvitele között.

Ha strapabírás szempontjából a maximumra törekszünk, akkor a hídképző használata előtt a felületet egy 60-as csiszolószivaccsal nem árt felbolyhozni.
Nem kell megijedni! Nem az a cél, hogy mindent eltávolítsunk a festendő felületről, hanem hogy az enyhe csiszolás által „felszőrösítsük” a felületet, így is növelve a tapadóhíd illetve a krétafesték tapadását. Laminált bútor festéséről még több infót találsz itt.

  • Tanninosodásra, foltosodásra hajlamos fafelületek

Sajnos, nem lehet tudni előre, hogy mikor és hol bukkannak fel ezek a rejtélyes foltok. Miután elkezdjük krétafestékkel festeni a felületet, teljesen váratlanul, feltűnhetnek, és hiába kenünk rájuk akárhány réteg festéket, újból és újból előjönnek.

A régebbi bútoroknál mint pl. az ún. Bonanza vagy Koloniál bútorok nagyon gyakori az ilyen átfoltosodás, vagyis amikor a fa csersav tartalma átüt a lefestett felületen és foltossá teszi azt. Ezt hívjuk tanninak is és amikor átüt a felületen, beszélhetünk az “átvérzésről”. Ha ezt tapasztaljuk, teljesen felesleges további réteg krétafesték felvitele a bútorra, mert azon is át fog ütni a folt.

Az ilyen felületeket festés előtt a HH Záró-alapozóval alapozni szükséges, amely egy átlátszó záró réteget képez, és így elkerülhetőek a tannin illetve egyéb korábbi színezők átoldódása. A HH Záró-alapozó egy vízbázisú, átlátszóra száradó, illatos anyag, amelyet szintén ecsettel vagy hengerrel vihetünk fel a felületre. 40 perc után érintésszáraz, de a teljes száradása 12-24 óra.

Ha akkor tapasztaljuk az átvérzést a felületen, miután már egy réteg krétafestékkel lefestettük, akkor sincs gond, a teljes száradás után a festett felületre is használhatjuk a HH Záró-alapozót.

Ezt az alapozót ajánlatos azoknál a bútoroknál is alkalmazni, amelyek korábban pácolva, lazúrozva vagy egyéb módon színezve voltak, így biztonsággal elkerülhetjük az átvérzéseket.

Szuvas, illetve falisztbogaras bútorok esetében

Apró lyukak vannak a bútoron, amelyekből folyamatosan hullik ki a por. Többnyire régi, fa bútorok.
Hogy megállítsuk a folyamatot, előkészítéskor a kártevők kiírtása a cél.

Ehhez használj Supralux Xylamont, ami egy erős szagú vegyszer. Ezzel le kell kenni, be kell itatni a bútort, majd le kell légmentesen fóliázni. Erre a célra megfelel egy nagyobb kukazsák, vagy takarófólia is, a lényeg, hogy légmentesen jól le legyen zárva. Hagyd állni 10 napot, majd újra itasd be ezzel a vegyszerrel és megint zárd le fóliával további 8 napra, így biztos, hogy a peték is elpusztulnak. Utána alaposan szárítsd ki!

Fessük le a bútort HH Vintage krétafestékkel!

A festés megkezdése előtt keverjük fel a festéket!

Határozott mozdulatokkal, bátran vigyük fel az első réteget. Az első réteg száradási ideje kb. 15-20 perc, amit akár tovább rövidíthetünk, ha hajszárítóval szárítjuk a felületet.

Miután megszáradt, és úgy gondoljuk, hogy még jobb fedést szeretnénk, vigyük fel a következő réteget is! Akkor lehetünk biztosak abban, hogy az első réteg már megszáradt, hogy amikor felvisszük a másodikat, az nem húzza le az elsőt.

Két réteg HH Krétafesték már bőven megfelelő fedést szokott biztosítani.

A krétafestéket ecsettel és hengerrel egyaránt felvihetjük.

Válaszd a

  • HH Vintage Kerek Ecseteket, ha olyan felületet szeretnél kapni, amelyen jobban látszódnak az ecsetnyomok
  • vagy a HH Lapos ecsetet, aminek puhább, finomabb a sörtéje, így homogénebb felületet kapsz eredményül.
  • vagy vidd fel a festéket HH Szivacshengerrel, amivel még egyenletesebb, simább, homogénebb felületet érsz el.

Száradás folyamán a festék színe a felületen elmélyül, érdesebb felület jön létre. A wax-olás illetve a lakkozás által lágy, sima felületté alakul. Valamint a waxolás ill. a lakkozás jobban kihozza azokat a hibákat, ahol nem sikerült teljes mértékben befesteni, befedni az eredeti felületet. Ezért fontos a próba, a 0. lépés megfogadása.

Tipp: A HH Krétafestékek használatával olyan hatást is el tudsz érni, hogy a visszadörzsölt felület alatt egy másik HH színű felület tűnik fel:
Ehhez két rétegben vidd fel a festéket, és eltérő színű legyen az alsó és a felső réteg. Száradás után óvatosan csiszold vissza a felső réteg festéket!

Festés után zárjuk le a felületet HH Bútorlakkal vagy HH Bútorwaxxal!

A krétafestékkel festett felületet az időtállóság, és a vízlepergetés érdekében „zárni kell”! Ezt a célt a bútorlakk vagy a világos bútorwax szolgálja. Ezzel fejezed be, “zárod le” a felületet.

Soha ne használd a HH Bútorlakkot és a HH Bútorwaxot egyszerre! Előre döntsd el, hogy befejező lépésként waxolni, vagy lakkozni fogod a bútort. A HH Bútorwax egy zsíros anyag, míg a HH Bútorlakk egy vízbázisú anyag. A kettő egyszerre nem működik!
Hogyan használd a HH Bútorlakkot?

Ezt ugyan úgy, mint a krétafestéket ecsettel vagy hengerrel viszed fel a felületre.

Mindenképpen bizonyosodj meg arról, hogy a felületen a festék teljesen megszáradt, csak ezután állj neki a lakkozásnak!

 Keverd fel a lakkot, mártsd bele az ecsetet, húzd le az edény szélén a felesleget, és határozott mozdulatokkal fesd fel a felületre!

A vízbázisú lakkot ne sokáig húzogasd az ecsettel a felületen, mert feloldhatja és lehozhatja a festékréteget. Fontos, hogy ne kend nagyon vastagon, de persze túl vékonyan se. Száradás után szép átlátszó felületet kapsz.

Arra figyelj, hogy ne legyenek “folyások” a felületen, vagyis mindig jól kend el az ecsettel a lakkot.  A lakk 40 perc után érintés száraz, de a teljes száradási idő, ha alszol rá egyet.

Tipp: Ha szeretnéd koptatni a felületet, vagyis antikolt, öregített hatást elérni, akkor a dözspapírt még a bútorlakk felvitele előtt használd! Vagyis rögtön a festés megszáradása után dörzsöld vissza a sarkokat, széleket, felületeket, majd alaposan portalanítsd, és utána vidd fel a bútorlakkot a felületre. A lakkozással „véglegesíted” a felületet.

Hogyan használd a HH Bútorwax-okat?

Mindenképpen bizonyosodj meg arról, hogy a felületen a festék teljesen megszáradt, csak ezután állj neki a waxolásnak! Ehhez szükséged lesz HH Világos Bútorwax-ra és tiszta, nem szöszölő pamutrongyra (vagy waxoló ecsetre).

A rongyra tegyél a világos bútorwax-ból és kis területeket haladva a bútoron simítsd, nagyon finoman “dörzsöld” fel a felületre.

Miután átwaxoltad az egész bútort, az elejétől kezdve egy másik, teljesen száraz pamutronggyal finoman töröld át a waxolt felületet, távolítsd el a feleslegeket! Alacsony fényű, inkább matt hatású felületet fogsz kapni.

Tipp: A HH Bútorwax melegítés hatására lágyabbá válik. Ha keménynek találod a waxot, tedd rá a fűtőtestre!

A felvitt mennyiségtől függően pár napon belül kikeményedik, „megszárad” a bútoron a wax. Ha továbbra is úgy érzed, hogy esetleg nem száradt meg teljesen, akkor egy száraz, puha pamutronggyal töröld át a felületet újra.

További, antikolt hatás eléréséhez használhatod a HH Sötét (fekete) Bútorwaxot vagy a HH Barna Bútorwaxot.

A sötét vagy a barna waxot ne használd magában, mert nagyon erősen beszínezi a felületet. Tegyél belőle (egy másik) rongyra egy keveset, majd a felületen lévő világos wax-ra vidd fel! Ezt a wax-ot közvetlenül mindig a világos wax felvitele után/közben használd!
A sötét wax beleül az ecsetvonásokba, mélyedésekbe, ezáltal antikolt hatást nyújt.

A HH Bútorwax zsíros anyag, míg a HH Bútorlakk vízbázisú anyag, éppen ezért a kettő egyszerre nem használható!

Mindkettő által az érdes felület simává, vízlepergetővé válik. A HH Bútorwax nagyon hasonló matt felületet képez, mint a HH Matt Bútorlakk.

Mind a kettő szépen elmélyíti a festett felület színét és vízlepergető felületet nyújt, viszont a lakkok valamivel strapabíróbb felületet hoznak létre.

Sokan vannak úgy vele, hogy jobban szeretnek lakkozni, mint waxolni, mert egyszerűbb a felvitele, de ez teljesen szubjektív kategória. Igazából ki kell próbálni, hogy Neked melyik tetszik jobban.

További inspirációkért, akciókért, híreinkért csatlakozz zárt facebook csoportunkhoz, kedveld, kövesd facebook oldalunkat illetve instagram oldalunkat!