Így csináld!

Laminált bútor festése HH Krétafestékkel

A laminált bútorokat azért találták ki, hogy azok nagyon strapabíróak és könnyen tisztíthatóak legyenek. Éppen ezért az volt a cél, hogy semmi se maradjon meg rajtuk. Én mégis azt mondom, hogy ha van egy unalmas laminált lapokból álló bútorod, akár a konyhád is, akkor ahelyett, hogy kidobnád és vennél helyette újat, inkább fesd át!

Bármilyen laminált bútort, akár a konyhabútorodat is átfestheted HH Krétafestékkel.

Ennek számos előnye van:

  • Rengeteg pénzt megspórolsz, hiszen nem vásárolsz új bútort, hanem annak a töredékéért újjávarázsolod a régit.
  • Kíméled a környezetet, mert nem dobod ki a régit, hanem felújítod.
  • Saját ízlésedre szabod a bútorodat, az egyéniségednek megfelelő egyedi darabot alkotsz.

Ahhoz, hogy a lehető legtartósabb és legstrapabíróbb eredményt érd el, célszerű betartani az alábbiakat:

  • A festendő felületet alaposan portalanítsd és zsírtalanítsd festés előtt! Mivel az általam ajánlott anyagok mind vizes bázisúak, ezért a zsírral nincsenek jó barátságban. Vagyis, ha nem tisztítod meg alaposan a felületet előtte, akkor jelentősen csökkenni fog az anyag tapadása. Ez az előkészítés, az egyik legutálatosabb dolog a bútorfestésben, de hidd el, megéri!

Mivel zsírtalanítsd a felületet?

Ez a szappanos víztől elkezdve egészen a hideg zsíroldószerekig bármi lehet. Függ attól, hogy a felület mennyire zsíros. Én leginkább ablaktisztítószerrel szeretek zsírtalanítani, mert szerintem ez a legegyszerűbb. Láspriccelek, és papírtörlővel alaposan megtisztítom a felületet. A lényeg, hogy azt használj, ami mindenféle zsírt eltávolít a felületről.

  • Nem kötelező, de nem is árt a felületet egy picit átdörzsölni csiszolóvászonnal, vagy csiszolószivaccsal. De nem kell megijedni! Itt nem az a cél, hogy mindent eltávolítsunk a felületről, hanem az, hogy a felületet kissé felbolyhozzuk, és ezáltal is növeljük a festék tapadását. Meg aztán laminált bútor esetében nem is tudnánk fáig csiszolni.

 

  • Alapozd, vagyis fesd le HH Tapadó-alapozóval! Ez egy szuper jó, fehér színű, illatos anyag, amely arra szolgál, hogy tapadóhidat képezzen a felület és a krétafesték között. Sokszor elhangzik, hogy a krétafesték esetében nincs szükség se csiszolásra, se alapozásra, mert mindenen megtapad… És ha még ez így is van, a tartósabb eredmény elérése érdekében mégis csak jobb, ha alapozol, pláne, hogy olyan felületről van szó, amit direkt úgy alakítottak ki, hogy azon ne maradjon meg semmi. Erre a célra szolgál még a Harzo T16 is. A különbség a két anyag között, hogy a HH Tapadó-alapozót kifejezetten a bútorfestéshez fejlesztettük ki. Kevésbé szemcsés, és a tapadása még erősebb.

 

  • A tapadó híd teljes száradása után jöhet a HH Krétafesték. A HH Tapadó-alapozó eleve ad a felületnek egy fehér alapot, ez akkor különösen jó, ha sötét bútort festesz világos színűre, mert így majd kevesebb festék szükséges a teljes fedéshez. Festheted ecsettel, szivacs- vagy velúrhengerrel is. Ez utóbbiakat akkor használd, ha csíkmentes felületet szeretnél. Az egyes rétegek felvitele előtt mindig várd meg a teljes száradást!

 

  • A krétafestékkel festett felületet zárásként mindig le kell kenni lakkal, vagy wax-szal. A HH Bútorlakkok között találsz selyemfényűt, mattot, vagy extra mattot. A HH Bútorwax alkalmazásával pedig matt, puha felületet kapsz. Ha a waxot választod, akkor számolnod kell azzal, hogy akár 2 hét is lehet, amíg a wax teljesen kikeményedik a felületen.

Remélem, hasznodra válnak a fent leírtak, és kedvet kaptál ahhoz, hogy átfesd valamelyik laminált bútorodat, akár a konyhabútorodat is! A honlapon a webáruházban és a HH festék Shop-ban minden szükséges anyagot megtalálsz az átfestéshez.

Fontos viszont tisztázni, bár szerintem egyértelmű, hogy egy átfestett laminált bútor sosem lesz annyira strapabíró, mint amilyen eredetileg volt. Festés után ezekkel a bútorokkal óvatosabban kell bánni, mint előtte!

További hasznos információkat találsz a felhasználási útmutatóban.

Vélemény, hozzászólás?