Így csináld!, Inspirációk

Kis szekrény megújulása képtranszfer technikával

kiskomód

Évek óta egy tárolóban búslakodott ez a szerkezetileg stabil, de igencsak megviselt, karcolásokkal teli kisszekrény. Formára tetszett és láttam benne fantáziát, ezért úgy döntöttem, megcsinálom!

Elkezdtem inspirálódni a neten, több verzió is felmerült bennem, hogy milyen legyen… Lehet, furán hangzik, de szerintem az az egyik legnehezebb dolog, amikor el kell döntened, meg kell álmodnod, hogy milyen legyen a végeredmény. Vajon mi fog jól állni ennek a kiskomódnak?

Még nem igazán sikerült döntést hozni, amikor elkezdtem alapozni, de úgy voltam vele, hogy a felületi karcolások enyhítése és a festék tapadásának növelése érdekében mindenképpen lealapozom. Még is csak egy viszonylag homogén, lakkozott felületről van szó.
Alapos tisztítás és a tetejére ragasztott fólia eltávolítása után a HH Tapadó alapozóval átfestettem a bútort, amely szuperül tapadt a homogén és csúszós felülethez. 👍😍

Miután lealapoztam a szekrényt HH tapadó alapozóval, nem volt mese, végre el kellett dönteni, hogy milyen új külsőt kapjon. Rengeteg verzió felmerült a fejemben, inspirációk után kutatva felcsaptam a netet, és végül úgy döntöttem, hogy képtranszfer technikával fogom megújítani a bútort.

Nem én leszek az első, aki David Martiashvili egyik házikós festményével díszíti a bútorát, bár konkrétan ezt a festményét még nem láttam egy bútoron sem.

A képet megtükrözve színesben kinyomtattam három A3-as méretű papírra, majd szétvágva megterveztem, hogy melyik képrészlet, melyik oldalra kerüljön. A kisszekrény elején van egy ív, amit szerettem volna kiemelni, ezért úgy döntöttem, hogy nem fogom a festménnyel az egész komódot végig körbe beborítani. Fontos, hogy a feltranszferálandó képet lézersugaras (!) nyomtatóval nyomtassuk ki, mert csak azzal működik a képtranszfer gél.

Az egész kisszekrényt HH fehér krétafestékkel lefestettem, majd miután megszáradt, HH Képtranszfer géllel felragasztottam a képeket a felületre. Másnap vízzel elkezdtem ledörzsölni a papírt a szekrényről, és nagy örömömre szolgált, hogy a képátvitel remekül sikerült!

Harmadszorra sikerült a papírt teljes mértékben ledörzsölni a felületről, ami teljesen megfelelő. Vagyis háromszor ismételtem a „ledörzsölési folyamatot”:

  1. Vizet spriccelek a felületre.
  2. Ledörzsölöm a papírt a felületről.
  3. Megszárítom a felületet.
  4. Ha még homályos a kép, vagyis látom, hogy van még ledörzsölhető papír rajta, akkor újra spriccelek, dörzsölök, szárítok.

A képek felvitele után elkezdtem összedolgozni a festményt a felülettel. Ez azt jelenti, hogy a hiányzó részeket, mint pl. fent a hegyek teteje, az ég, lent a járda stb. pittorico technikával hozzáfestettem a képhez. A festményre sok helyen rá is festettem, hogy a végén azt a hatást keltse, mintha rá lenne festve a komódra az egész festmény.

A kiskomód elejének azt a részét, ahová nem került kép, ombre technikával festettem meg, így próbáltam kiemelni a komód íves formáját.
Közben meg kellett álmodnom, milyen legyen a kisszekrény teteje. Arra gondoltam, hogy stencillel tapétamintát viszek fel rá, arra asszociálva, hogy a házikókban lévő lakásokban akár ilyen tapéta is lehetne.

Mivel a kiskomód a HH festék Shop része lesz, ezért gondoltam, hogy megpróbálok minél több festési technikát megmutatni rajta, de persze a jó ízlés határain belül maradva. Ezért a tapétaminta egy részét 3D technikával és folyékony fával vittem fel, és nem csak egy színnel, hanem több színt használva és színátmeneteket képezve.

Végezetül szerettem volna még egy picit megbolondítani a kiskomódot, ezért helyenként ezüst színű füstfóliát is tettem a festményre és a tapétamintára is. 😊

És most megmutatom a kiskomód végleges formáját, íme! 😊
A bútor festéséhez a HH Krétafesték 15 féle színét használtam. Utolsó lépésként HH Selyemfényű lakkal zártam a felületet, ami szépen elmélyítette a színeket, és selymes fényt adott a bútorkának.
Az a szuper, hogy a HH Krétafestékekből már 25 ml-es kiszereléseket is lehet vásárolni, ami a stencilezés mellett a pittorico technikához is szuper, hisz itt sok színre van szükség, de kevés mennyiségre!