Így csináld!

Hogyan távolítsd el a szút a bútorodból

Gyakori kérdés a vásárlóim körében, hogy mit kezdjenek azzal a bútorral, amelyiket eszi a szú.
Ebben a cikkben erre a kérdésre adok választ.

Szuvas, vagy falisztbogarak által lakott bútorról van szó, amikor apró lyukak vannak a felületen, amelyekből folyamatosan hullik ki a por. Ez a jelenség többnyire régi, fa bútoroknál fordul elő.
Hogy megállítsuk ezt a folyamatot, a kártevők kiírtása a cél.

Erre alkalmas a Supralux Xylamon, ami egy erős szagú vegyszer. Ezzel az anyaggal le kell kenni, be kell itatni a bútort, majd légmentesen le kell fóliázni. Erre a célra megfelel egy nagyobb kukazsák, vagy takarófólia is, a lényeg, hogy légmentesen jól le legyen zárva.
Hagyd állni 10 napot, majd újra itasd be ezzel a vegyszerrel és megint zárd le fóliával további 8 napra, így biztos, hogy a peték is elpusztulnak. Utána alaposan szárítsd ki!

Többek között ezt a leírást is megtalálod itt az oldalon a felhasználási útmutatóban, amit mindenképpen érdemes elolvasnod, mielőtt nekiállsz bútorod lefestésének! 🙂

2 thoughts on “Hogyan távolítsd el a szút a bútorodból

 1. szabo77adrienn szerint:

  Kedves Kriszti!
  Van egy szép tálalószekrényem, ami felújításra vár. Már úgy vettem, hogy az előző tulaj a régi festékeket szakember segítségével lúggal eltávolították. Kicsi szú ette lyukakat látok rajta, de egyenlőre nem látom, hogy dolgoznának benne az élősködők. Véleményed szerint kellene kezelni szú ellen a biztonság kedvéért, vagy ha több hét után sem látok sehol friss port a lyukak körül, akkor felesleges?
  Köszönettel:
  Szabó Adrienn

  1. Horváth Kriszti szerint:

   Kedves Adrienn!

   Lehet, hogy az előző tulaj a szakember segítségével a bogarakat is eltávolította a bútorból. Ha pár hétig nem jön belőle por, akkor nagy valószínűséggel már nem dolgoznak benne kártevők. Ebben az esetben én nem bajlódnék egy újabb szútalanítással. 🙂

Vélemény, hozzászólás?