Így csináld!, Inspirációk

Bohém elegancia

…avagy a merész színek kavalkádja.

A bohém stílusban az a jó, hogy bátran választhatunk össze nem illő színeket, különböző stílusokat és régi bútorokat egyaránt. Fantáziánkat megmozgatva- a bohém stílust életre hívva – igazán kifejezhetjük egyéniségünket.

Kiegészítőként használhatunk keleties elemeket, mint például lámpásokat, gyertyákat vagy horgolt függönyöket, színes virágmintás textileket vagy üvegmozaik tárgyakat. Sokunknak talán merész vállalkozás lenne, ha az egész lakást ebben a stílusban rendeznénk be, de elég, ha otthonunk egyik kis szegletében alakítunk ki egy kuckót, ahová visszavonulhatunk és elmélkedhetünk egy kicsit.

Mint nagy álmodozó, régóta terveztem, hogy bohém stílusban, kedvenc színeimmel, a lilával és türkizzel átfestem régi lakásunkból elhozott, az előző tulajdonostól megörökölt szekrényünket. Pár évvel ezelőtt, még a HH krétafesték korszaka előtt zöld akrilfestékkel festettem le, mit sem tudva a bútorfestés rejtelmeiről, de így is szörnyen unalmas maradt a valaha sötétbarna bútor. Még szerencse, hogy nem volt szívem kidobni a költözésnél, mert elhatároztam, hogy ez lesz AZ!

A festés előtt leszereltem a rézveretes fogantyút, simára csiszoltam a helyét és HH bútorlakkal lealapoztam az egész szekrényt, mivel az akrilfestéken át a tanninoktól (a fa csersavtartalma miatt) „átvérzett” a festés és itt-ott foltos volt. A rézveret alatt egy kulcslyuk rejtőzött és azon tanakodtam, miként tüntessem el, de szerencsémre a díszléc pont eltakarta, így ezzel a probléma megoldódott.

Pontosan kimértem díszlécek helyét, melyeknek egyesével rögzítettem az ajtókra, ügyelve az illesztésekre. Az ajtók közepét 3D-s technikával díszítettem.

A HH vintage krétafesték Budapest kékjéből, Pipacs pirosából és Fehér színéből kikevertem egy sötét padlizsánt, amellyel 1-2 óra száradási időt hagyva, kétszer lefestettem a szekrényt. Másnap jött az igazán izgalmas feladat, a bohém stílus megalkotása. Világos mályvát és egy, az alapszínnél világosabb padlizsánt kevertem, majd a layer paint (réteges festés) technikával a díszléceken belüli területen kezdtem el festeni. A közepe tájékát a világossal, a széleit a lilával. Közbe-közbe ombre (színátmenetes) technikát alkalmaztam, ami által festés közben lágyan egybe mosódtak a színek.

Az ajtók díszlécen kívül eső részeit igyekeztem csak felületileg érinteni, a plasztikusság elérése érdekében. Ugyanezen technikával megfestettem a szekrény oldalait és tetejét is. Száradás után az éleket és sarkokat ecset helyett lapos festékkaparó segítségével koptattam Maldív türkizre és Napraforgó sárgára. A díszléceket és a középső 3D-s díszt szárazecset technikával szintén ugyanezen színekkel bolondítottam meg. Végül teljes száradás a felület lezárására a HH festék világos és sötét bútorwaxxával átdörzsöltem a bútort.

Íme a végeredmény.

A fent felsorolt bútorfestési technikákat a haladó bútorfestő tanfolyamaink keretében adjuk át a résztvevőknek.

Szeretettel,

Hegedűs Viki

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?