Inspirációk

Ajtóból étkezőasztal

Egyik kedves Vásárlónk, Hartai Ildikó, aki részt vett bútorfestő tanfolyamainkon is, küldte nekünk az alábbi képeket alkotásáról.

Jelen esetben nem is bútorfelújításról van szó, ezt már sokkal inkább nevezhetjük újraélesztésnek. 🙂

Az új étkezőasztalnak története is van, amelyet Ildikó a facebook oldalán osztott meg:

„Volt egyszer egy múlt.
Az egykor fallal körülvett Pest (1808-ban lebontott) Hatvani kapujától kivezető, évszázadokon át koptatott Hatvaner (később Kerepescher) Strasse Buda és Pest egyesítésének idejére kezdett kiépülni, a Keleti pályaudvar 1884-es átadása után hirtelen bérházak egész sora jelent meg a környéken – így a mai Berzsenyi utca sarkán álló Rákóczi út 73., mely 1891-ben fogadta első lakóit.

A közeli pályaudvar magasabb beosztású hivatalnokainak, valamint cégvezetők egész sorának otthont adó épületben kapott helyet a tízes években a Salgó-féle ablak- és lakástisztítási vállalat központja, valamint Fodor Berczi kávéháza, a Frühauf is, mely a Keletibe érkező óriási embertömeg, és a környező cégek alkalmazottai miatt egész fennállása alatt óriási bevételt könyvelhetett el. A tulajdonos ezt a szükséges felújítások helyett inkább nőkre és szórakozásra herdálta el, így a hely egyre kopottabbá vált, 1913-ban pedig végül be is zárt.

Az épület négy évvel később a Magyar Általános Ingatlanbank Rt. tulajdonába került, majd beköltözött a Fejér és Glattner nyomda, a Magyar Lloyd Lapvállalat központja, a kávéház helyén pedig a Hungária szalámi-, húscsemege- és kolbászárugyár fióküzlete nyitott meg. A (nem is olyan rejtett) statikai problémákkal küzdő, repedező falú házat 1927-ben Quittner Ervin tervei szerint újabb szinttel (a statikai vizsgálatok szerint kettőt nem bírt volna el) bővítették – de a bank gondatlansága, és a következő évben történt átalakítások, így az üzlethelyiségek portáljai miatti pillérfaragások, valamint a 3-4 szobás lakások feldarabolása miatti súlytöbbletnek köszönhetően a ház egyre gyengébbé vált.

Az épület sarokhomlokzata végül 1936. július 23-án megadta magát a rá nehezedő tömegnek, így az leomlott.A házat a második világháború miatt sosem állították helyre eredeti formájában, sőt, a sarokhomlokzatot egy egyszerű, dísztelen fallal zárták le. Ez azonban pont jól jött a háború után a földszinti üzlethelyiségeket elfoglaló, a Ruházati Bolt Vállalat (RB) üzemeltette Keleti Férfiruhasaroknak, melynek óriási, kalapos férfit mintázó neonja az ötvenes évek hajnalától már díszítette a Rákóczi út kapujában álló ház sarkát.

Az áruház túlélte a rendszerváltást, sőt, az üzlethelyiségben ma is ruhákat találunk, hiszen az óriási tér most egy használtruha-üzletnek ad otthont. 2019-ben az egyik lakás felújitását egy olyan kivitelező végezte, aki megmentette a régi, eredeti nyílászárókat, tokokat és egyéb, kidobásra szánt tárgyakat.

Így került hozzám egy ajtó. Egy olyan ajtó, ami több,mint 100 év alatt sok mindent látott és hallott. Igen,mert a tárgyak is őriznek sok titkot. Becsukták, becsapták, betették, nyitották, be és kiengedett rajta sok embert, őrzött álmot, titkot, találkát. Aztán eljött az ideje küldetésének végéhez,mint mindennek ebben a múló világban.

Féltve és szeretve hoztuk el hozzánk a kivitelezőtől, aki nem igazán tudta hova tenni rajongásomat a ratyi fadarab iránt. Neki üzlet, nekem érték. Illata, fogása, kopása őrizte az elmúlt évszázadot a garázsunkban. Felújításakor meghagytam azt, ami az ővé. A ráncokat, könnyeket, a kopott sarkait, fájdalmait, sebhelyeit (kulcs és kilincslyuk), nyikorgásait, örömeit, megkopott csillogását. Kapott új ruhát, éket, és további esélyeket.

Egy kicsit átalakulva a család központjává válik, de mostantól nem nyílik, hanem megérdemelt pihenését tölti, fekszik,mint Csipkerózsika az üvegkoporsójában. Na mégsem,mert ideje nem lesz sok a pihenésre. Mindennapi kenyerünk, ünnepi pillanataink, közös élményeink, ételeink, italaink, beszélgetéseink örök tanújává vált a mai napon.

Köszönöm Attilának a „piszkos ” munkát, amivel lábra állította, köszönöm a pillanatoknak, hogy érezhettem a boldog békeidőket, köszönöm a Klasszik rádiónak,hogy inspiráltak a felújítás alatt, köszönöm Maxim Magdiéknak, hogy megmentik az épületfelújításoknál, ami menthető és köszönöm Horváth Kriszti-nek, hogy megismerhettem HH festék és a bútorfelújitás csodáját! 🙂

Isten hozott te szépséges ajtó, próbáld ki milyen asztalként feltámadni és újra élni :-)”

Nagyon szépen köszönjük a visszajelzést és sok boldogságot kívánunk az új étkezőasztal körül!

 

 

Ilyen volt a kiindulási állapot:

 

 

Vélemény, hozzászólás?