Így csináld!, Inspirációk

Egy cipősszekrény új ruhája

A mese úgy kezdődik, hogy egy barátnőm keskeny és sötét előszobájában, szép, asztalos által készített és olivazöldre pácolt szekrényei közt várta főhősünk, hogy végre valaki felkarolja és kicsinosítsa, hogy egyszerűségével végre ne tűnjön ki társai közül.

Nagy, kétajtós, 170 cm magas és 120 cm széles régi, laminált lapból készült, szerkezetileg stabil, használt szekrény volt.

…és akkor megtörtént a csoda, olvassátok figyelmesen….

Először megterveztük, lerajzoltuk, hogy milyen új külsőt kapjon a szekrény. Utána összeírtuk és beszereztük az összes átalakításhoz szükséges anyagot és eszközt (díszlécek, festékek, ecsetek stb.), majd neki is láttam a szekrény átalakításának.

Először egy puha kendővel portalanítottam, majd kevés mosogatószeres vízzel zsírtalanítottam, megtisztítottam. Az ajtajait leszerelve vízszintes helyzetbe téve, pontosan kimértem a díszlécek leendő helyét. Alapos mérés után kézi fűrésszel méretre vágtam a léceket, figyelve arra, hogy a végük a megfelelő irányból 90 fokban legyen levágva, majd csiszolópapírral simára csiszoltam. Ezt követően egyesével felragasztottam a díszléceket az ajtólapra.

A HH vintage krétafesték Kaktusz, Fekete gyöngy és Napraforgó sárga színeiből a szekrény környezetében lévő szekrények színének megfelelő olivazöld színt kevertem, amivel először egyszínűre lefestettem a szekrényajtókat.

Mivel a HH krétafesték lágy, jól fedő és gyorsan szárad, egy óra múlva felvittem a következő réteg festéket is. A krétafesték egyik tulajdonsága az, hogy felfestés után, miután megszárad, világosabb a színe. A végleges, dobozában látható eredeti színét a HH Selyemfényű Bútorlakkal vagy a világos Bútorwax-szal kapja meg, amelyekkel idő- és kopásállóvá tehetjük megfestett bútorainkat.

A díszlécek által behatárolt területet alul és felül réteges festéssel (Layer painting) festettem az Öreg vászon és Zöldbanán színű krétafestékekkel. A plasztikusabb hatás elérésére egy kicsit sötétítettem az olivazöldön és ezzel az árnyalattal nagyobb dinamikát adtam az ajtóknak.

Az ajtók közepét lézerrel vágott, Zöldbanánra festett nagy fa szívekkel díszítettem, melyeket száradás után rögzítettem a felületre.

Szárazecset technikával a Csokoládé színt használva antikoltam a szíveket és az ajtókat, majd a felület lezárására
a nyomás- és ütésálló HH selyemfényű bútorlakkot használtam.

Kiválasztottam egy egyszerű, de elegáns stencil sablont, melyet a megszáradt ajtóra vittem fel. Apránként haladtam a stencilezéssel, mert csak úgy tudtam a mintát folytatni, ha már teljesen megszáradt az előzőleg felfestett minta.

Miután elkészültem az ajtók lefestésével és lakkozásával, maga a szekrényváz festése következett. Az
oldalát, elejét és tetejét a már előzőleg, három HH színből kikevert olivazölddel szintén kétszer lefestettem és egy kicsit
sötétebbre kevert olivazölddel árnyékoltam, majd a legvégén természetesen ezt is lelakkoztam.

A különböző munkafázisokon és festési technikákon átesett cipősszekrény visszakerült eredeti helyére és mondhatom, hogy a sötét előszoba fénypontja lett.

A szekrény átalakításakor alkalmazott technikákat kezdő, illetve haladó bútorfestő tanfolyamainkon sajátíthatják el a részvevők.

Írta: Hegedűs Viki
HH vintage krétafesték
Bútorfestő-és díszítő workshop oktató

Vélemény, hozzászólás?