Így csináld!, Inspirációk

Asztal átvarázsolása flóder technikával

Asztar flóder technikával és logoval

Adott volt egy 5 éve használtan vásárolt, azt hiszem Bonanza típusú, nagy, kinyitható étkezőasztal. Az 5 évvel ezelőtti múltjáról nem tudok semmit, viszont nálunk már sok mindent megélt.

Szállítgattuk jobbra balra, volt, hogy ezen zajlottak a bútorfestő workshopok, és előfordult, hogy csak magányosan állt egy rideg pincében. DE MOST (!) úgy döntöttem, hogy ismét szolgálatba állítom, és ékes használati dísze lesz az új üzletemnek.

Szerkezetileg teljesen stabil, de az asztallap össze-vissza kenve, karcolva, a lábai szintén nem megkímélt állapotban voltak, így természetes, hogy az egész asztalt újra kellett festeni.

Mivel az asztallap karcos is volt, és semmi kedvem nem volt csiszolgatni, javítgatni, ezért úgy döntöttem, hogy olyan új külsőt kap, amely mintájával bőven elfedi ezeket a felületi hibákat.

Így esett a választásom a flóder technikára, vagyis eldöntöttem, hogy faerezet mintát fogok varázsolni rá.

Alapszínnek a HH krétafesték jégzöld színét választottam. Nem akartam fehéret, úgy gondoltam, hogy kellően kontrasztos lesz a végeredmény a jégzöld színnel is.

Két rétegben vittem fel a krétafestéket, és egy 500 ml-es kiszerelést fel is használtam hozzá.

Miután megszáradt a jégzöld alap, egy 150-es erősségű csiszolóvászonnal megcsiszoltam (felpolíroztam) az egész asztal felületét. Ez azért fontos, hogy az alapszín ne szívja nagyon gyorsan magába azt a festéket, amivel a flóder mintát viszem fel. Utána az asztallap széleit maszkoló szalag segítségével leragasztottam, hogy ne follyon rá oldalra az a festék, amivel a flóder technikát csinálom majd.

Majd elővettem a flódergumit és egy 110 ml-es csokoládé színű HH krétafestéket, kiöntöttem belőle (jobb híján) a bögrémbe egy keveset és vízzel lazúr sűrűségűre higítottam. Alapjáraton a krétafesték, egy sűrű, jól fedő festék, és ha nem higítjuk meg, akkor ahogy húzzuk a felületen a flódergumit, az eltömíti a gumi mélyedéseit és nem kapunk a végén szép faerezet mintát.

Részenként ecsettel elkezdtem felvinni a felhigított krétafestéket a felületre, majd gyorsan lehúztam flódergumival. Miközben húztam a gumit a felületen, a csuklómat óvatosan mozgattam, így értem el szép faerezetmintát.

Ezt csíkokban végigcsináltam az egész asztal felületén.

Majd miután megszáradt az asztallap, eltávolítottam a maszkoló szalagot, és az asztal széleit szintén részenként lefestettem a meghigított csoki színű festékkel és a mintázat kialakításához a flódergumi másik, fésűs oldalát használtam. Ezáltal olyan hatást értem el, mintha rétegelt lemezből lenne az asztallap.

Aztán hazamentem és egész éjjel azon törtem a fejem, hogy milyen minta kerüljön az asztallapra. Így is nagyon szép és mutatós lett, de mivel az üzletemben van, úgy éreztem tennem kell még rá valamit.

Másnapra meg is született az elképzelés, és stílszerűen úgy döntöttem, hogy a HH festék logóját fogom felvarázsolni rá, méghozzá részekre bontva!

Mivel nem vagyok egy festőművész és sajnos festősablonom sincs a logómmal, ezért ki kellett találnom a módját annak, hogyan fogom felvarázsolni rá a mintát. Persze, erre is létezik kreatív megoldás, ami nem más, mint a transzferálás!

Hatalmas méretben és megtükrözve az üzletemben lévő lézersugaras nyomtatómmal több részletben kinyomtattam a logómnak azt a részét, amit az asztalra szerettem volna tenni. Ezeket a lapokat összeillesztgettem, hogy mindenhol stimmeljen a kép, majd maszkolószalagokkal rögzítettem egymáshoz. A képet arccal lefelé rátettem az asztal közepére, két helyen maszkoló szalaggal rögzítettem, majd transzferoldat segítségével felvittem a mintát a felületre.

Miután felvittem a mintát, a jégzöld színű krétafestékkel kétszer átfestettem azt.

Miután megszáradt a minta is a felületen az egészet HH Selyemfényű Bútorlakkal lezártam, ami amellett, hogy strapabíróbbá teszi, gyönyörűen elmélyítette az asztallap színét és nagyon szép, selymes fényt adott neki.

Ha eljöttök hozzám a HH festék Shop-ba (1012 Budapest, Győző utca 5.), személyesen is meg tudjátok nézni az asztalkámat!

Egy élmény volt ez a „munka”, én a magam részéről nagyon szeretem a flóder technikát, próbáljátok ki ti is!

Horváth Krisztina

Vélemény, hozzászólás?