Így csináld!, Inspirációk

Laminált konyhabútor átfestése

A múltkori, sikeres, életem első bútorfestése után elhatároztam, hogy átfestem a konyhabútorunkat is.
Az előzővel ellentétben, ami egy fa komód volt, most laminált bútort festettem.

Egyik kedves vásárlónk, Edina beszámolója

Ezt a konyhabútort újonnan a szüleimtől kaptuk, de sajnos nem tetszett a színe, pontosabban fogalmazva, túl egyhangúnak találtam. Megkérdeztem több asztalost is, hogy mit lehet vele kezdeni, át lehet-e festeni. Mindenkinek az első kérdése az volt, hogy fából van-e, mert ha nem, akkor nem lehet vele kezdeni semmit. Maximum le lehet cserélni az ajtókat újra, a régit meg eltüzelni, kidobni.

Sajnáltam volna kidobni ezért sokáig inkább próbáltam megbarátkozni vele, amíg ki nem próbáltam a HH Vintage krétafestéket. Az első próbám egy három fiókos, fa komód volt (ennek részletes beszámolója itt olvasható: https://hhfestek.hu/eletem-elso-butorfestese/).

A konyhához a piszkos fehér színt választottam. Hosszas gondolkodás, nézelődés után úgy döntöttem, hogy egyelőre csak az ajtókat festem át, és időt spórolván azoknak is csak a front oldalát.

Ilyen volt a konyhabútor eredetileg:

Tanulván az előző festésemből, első körben az egyik belső polcon próbáltam ki a festést, egészen a waxolásig. Miután tetszett a végeredmény, nekiláttam az ajtók festésének.

A konyhabútor festéséhez a HH Festék forgalmazója lezárásképp a HH Selyemfényű bútorlakkot ajánlotta, mondván, hogy az jóval strapabíróbb egy konyhában. Én hajthatatlan voltam, mindenképpen ki akartam próbálni a waxolást. Úgy gondoltam, hogy ha esetleg megsérül, vagy lekopik, akkor a későbbiekben visszacsiszolom a waxot, újrafestem és lelakkozom. 🙂

Az ajtókat és a gombokat leszereltem, szappanos vízzel zsírtalanítottam, megvártam míg tökéletesen megszárad, majd elkezdtem festeni. A festéket festés előtt alaposan felkevertem, majd határozott mozdulatokkal, nem túl vastagon ecsettel felvittem az első réteget:

 

Az első réteg hamar megszáradt.
A teljes száradás után vittem fel a második réteget, ezt már jóval vastagabban, mint az elsőt:

 

 

Itt a száradás már több ideig tartott, a biztonság kedvéért megvártam a következő napot a waxolással.
A HH Világos Bútorwax-ot pamutrongy segítségével (textil pelenka) vittem fel, vastagon, körkörös mozdulatokkal. Alaposan összezsíroztam a felületet. 🙂

 

Eredeti tervem azt volt, hogy itt-ott visszacsiszolom a festéket, de nagyon megtetszett, hogy mindenhol egységesen szépen befedte a felületet, ezért inkább úgy hagytam.
Persze, ha meggondolnám magam, még bármikor visszacsiszolhatom, legfeljebb újra bewaxolom.

A festék jól fedő, ezért nagyon sűrű, így a második rétegnél előfordult, hogy nem tudtam szépen felvinni a festéket, ami azt jelenti, hogy itt-ott „csomócskák” keletkeztek rajta. Ezeket száradás után könnyedén lecsiszoltam, és ott újra ráfestettem. Így javítottam ki ezeket a hibákat. Valamint, most is kipróbáltam, hogy a második réteg festésénél nagyon kicsit vízzel meghigítottam a festéket. Így könnyebben tudtam felvinni az ecsettel. De ez csak a festés vége felé jutott eszembe. 🙂

Miután mindent lewaxoltam, a wax-tól jó zsírosan visszaszereltem az ajtókat és a gombokat a helyükre. 1-2 nap múlva bekeményedett a wax és megszűnt a zsíros hatás.

Íme a végeredmény:

 

Nekem tetszik! 🙂
Még gondolkodom, hogy a bútorgombokat kicserélem, de tetszik így is.
A strapát egyelőre jól bírja, ha ráfröccsen valami, nedves ronggyal rögtön letörlöm.
Vigyázok rá! 🙂

Kb. 7 nm felületet festettem le 2 rétegben, és 1,2 liter festéket használtam el rá. A HH világos bútorwax-ból kb. 200 ml-t.

A felület a wax-tól teljesen matt, jól látható ecsetnyomokkal. Néhol még látszanak a csomócskák, ahol elrontottam a festést, idővel javítom őket! 😉

 

 

 

 

 

1 thoughts on “Laminált konyhabútor átfestése

  1. nasenyka szerint:

    Gratulálok! Nagyon szép munka! Gyönyörű lett! 🙂

Vélemény, hozzászólás?