Inspirációk

Egy iskolai beépített laminált szekrény átalakulása

Vikit felkérték egy budapesti általános iskolában található laminált beépített szekrény átfestésére. Az alábbiakban ennek beszámolóját olvashatjátok, fogadjátok szeretettel!

Az egyik XII. kerületi általános iskolában összefogtak a szülők, mert szerették volna szebbé tenni gyermekeik osztálytermét.
Azzal a kéréssel keresett meg az egyik anyuka, aki nagyon régi, kedves ismerősöm, hogy fessem át a gyerekek osztálytermében található, nagyon régi, kb. 9nm2 területű, plafonig érő beépített laminált szekrényt. A vágyuk csak annyi volt, hogy világoskék legyen.

Ez volt az eredeti állapot:

Törtem a fejem, hogy hogyan lehetne a kék színt összehozni a bükk színű iskolapadokkal és a kopott, sötétbarna-bézs mákszemcsés linóleum padlóval. Azt találtam ki, hogy a magas ajtókra házakat festek ablakokkal, melyeket stencillel, illetve transfer technikával fogok díszíteni.

Elsőként férjemmel leszereltük és hazavittük az összes ajtót, amik egy hétig velünk laktak a nappaliban, lévén kint szakadt a hó és -5 C fok volt, nem volt más választásom, mint a szobában festeni. A három darab 2 méter magas ajtóval kezdtem. Jó alaposan zsírtalanítottam a felületet, majd kétszer lefestettem mindegyiket, egy óra száradási időt hagyva a rétegek között.

Az egyiket a HH festék Santorini kékjével, a másikat a Jégkék-Santorini kék 1:1 arányú keverékével, a harmadikat pedig a Menta-Santorini kék 1:1 arányú keverékével festettem. A háztetők feletti részre Jégkéket használtam. Az ablakok hátterének és a stencil minták színének a HH festék Öreg vásznát és Sivatagi homokját használtam, melyek harmonizáltak az iskolai padok és a linóleum színeivel. A transfer technikához igyekeztem inspiráló és humoros gondoltvitelű szöveget találni.

A szekrény korpuszát természetesen a helyszínen festettem a Jégkék és Santorinikék fele-fele arányú keverékével.
A TV mögött lévő hátlapra aprómintás kék-fehér pöttyös pamutvászon anyagot ragasztottam a HH Bútorlakk segítségével. Úgy készítettem, mint ahogy a dekupázs technikánál dolgozunk. Oldalait és alját pedig Santorini kékkel festettem.

A TV szekrény alatti ajtók alapjának a Jégkéket választottam, melyeknek egy-egy sarkát nagy mandala mintás stencillel díszítettem. Az összhatás érdekében itt szintén az Öreg vásznat, a Sivatagi homokot Jégkéket és Santorini kéket használtam.

A felső szekrényeket is Jégkékkel festettem le, majd Santorini kék és Menta színekkel stencileztem a sarkoknál.
Végül a felület zárására mindenhol a nyomás-, ütés- és kopásálló HH Bútorlakkot használtam.

Az átalakítás egy hetet vett igénybe. Időt és energiát nem sajnálva, éjszakákba nyúlóan dolgozva kész lettem határidőre, így a gyerekek az osztálykarácsonyt már az újjávarázsolt beépített szekrény társaságában tölthették!

Vélemény, hozzászólás?