Így csináld!

Kiemelkedő minták készítése egyszerűen, VIDEÓVAL!

Ebben a videóban egy nagyon egyszerű anyaggal, HH 3D Pasztával, folyékony fával mutatom meg neked, hogyan tudod nem csak síkban, hanem térben is kiemelkedő mintával díszíteni bútorodat.

A kereskedelmi forgalomban rengeteg paszta kapható, amelyekkel tudsz 3D-s díszítést készíteni. A paszták mind mind különféle hatást adnak az általad készített mintának. A kőhatású pasztákkal például természetesnek tűnő, kőborítású vagy márványozott felületet imitálhatunk.  A vaspasztákkal fémes és rozsdás vas felületekhez nagyon hasonló mintákat hozhatunk létre. De kapható 3D por is, amelyet belekeverve a festékbe pasztát készíthetünk.

Az alábbi videóban egy egyszerű, és sokoldalúan felhasználható anyaggal mutatom meg neked, hogyan tudsz térben kiemelkedő mintát létrehozni. Ez az anyag a folyékony fa, amivel a bútorokon található sérüléseket szoktuk javítani. Igazából ez is egy paszta, amely a száradása után csiszolható és festhető is.

1.Helyezd fel a stencilt a felületre!

Célszerű olyan stencilt választani, amely vastagabb, így erősebb, könnyebb vele 3d-s mintát készíteni. Itt a webáruházban széles választék van belőlük. Vannak a kifejezetten 3d-s stencilek, ezek vastagabb anyagúak, kevésbé hajlíthatóak, viszont kiemelkedőbb minták készíthetőek velük. 2D/3D stencilek is megfelelőek erre a feladatra. A videóban, a mandala minta egy 2D/3D stencillel készült, a káróminta pedig egy kifejezetten 3D-s stencil.

2. A minta felviteléhez használj japán spatulát, de ha nincs kéznél, akkor bármilyen plasztikkártyát, simítólapot.

Ezzel merj ki egy adagot a HH 3D Pasztából és simítsd bele a stencilbe! Szépen, egyenletesen kend bele a stencilbe, a felületen próbáld meg mindenhol elsimítani.

3. Amint mindenhova felvitted a HH 3D Pasztát, vedd le a felületről a stencilt.

Sokan azt gondolják, hogy meg kell várni, amíg megszárad az anyag a felületen és csak utána kell leszedni a stencilt. Ez téves gondolat, mert így beleszáradna maga a stencil is a felületbe. Amint leszedted a stencilt, már viheted is elmosni a stenciledet, hogy még sokszor tudd használni. 🙂

A HH 3D Paszta száradási ideje a felületen kb. 1 óra, de ez függ attól, hogy milyen vastagon vitted fel.

Miután megszáradt, csiszolható, így ha nem sikerült teljesen egyenletesen felvinni a mintát, akkor még óvatosan egyenletesre csiszolhatod. Ehhez minimum 100-as finomságú, vagy ennél is finomabb csiszolót használj!

A megszáradt minta festhető, így visszahelyezve rá a stencilt bármilyen színre le tudod festeni.

Sok sikert!

Vélemény, hozzászólás?